Backup και Disaster Recovery: Σε τι διαφέρουν;

Ακούμε τους όρους Backup (δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας) και Disaster Recovery (αποκατάσταση μετά από καταστροφή) ολοένα και συχνότερα και, πολλές φορές, υπάρχει σύγχυση για την έννοια των δύο όρων και την συμβολή τους στην ομαλή λειτουργία  μιας επιχείρησης όσον αφορά τα συστήματα πληροφορικής.

 

Ένας εύκολος τρόπος να σκεφτούμε τη διαφορά είναι ότι το backup είναι για να σιγουρευτούμε ότι δεν χάνουμε τα αρχεία που δημιουργούμε και χρησιμοποιούμε για να κάνεις τη δουλειά μας, ενώ το disaster recovery είναι να σιγουρευτούμε ότι δεν χάνουμε τα αρχεία μας ΚΑΙ ότι δεν χάνουμε το χρόνο και την προσπάθεια που χρειάζεται για την επαναφορά των συστημάτων και των εφαρμογών μετά από ένα απροσδόκητο γεγονός.

 

Τα αντίγραφα ασφαλείας είναι το καλύτερο εργαλείο για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να επαναφέρετε πρόσφατα αντίγραφα αρχείων που έχουν διαγραφεί ή χαθεί κατά λάθος. Η αποκατάσταση μετά από καταστροφή είναι γενικά πιο επικεντρωμένη στην αποκατάσταση των συστημάτων και γρήγορη (επαν)εκτέλεση των υπηρεσιών. Για παράδειγμα, ενδεχομένως να έχετε πραγματοποιήσει ένα αντίγραφο ασφαλείας των αρχείων σας εκτός της εταιρείας μία ώρα πριν από την έναρξη μια πυρκαγιάς στους servers σας. Έτσι, τα αρχεία σας είναι ασφαλή (με εξαίρεση τυχόν αλλαγές που κάνατε κατά την ώρα από την τελευταία δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας). Αλλά πώς θα αποκαταστήσετε τη λειτουργία των εφαρμογών και των υπηρεσιών σας; Εκεί έρχεται η αποκατάσταση μετά από καταστροφή, επιτρέποντάς σας να επαναφέρετε τα αρχεία σας ΚΑΙ τις υπηρεσίες σας, ακριβώς όπως ήταν, γρήγορα, ώστε να μπορείτε να επαναφέρετε και να λειτουργήσετε μέσα σε λίγα λεπτά, αντί για ώρες ή ημέρες.

 

Τόσο η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας όσο και η αποκατάσταση μετά από καταστροφή είναι εξαιρετικά εργαλεία για την προστασία των αρχείων σας και τη συνέχεια της λέιτουργίας της επιχείρησής σας. Όταν συνδυάζονται, αλληλοσυμπληρώνονται και δουλεύουν μαζί ως ένας πολύ καλός τρόπος για να παρέχετε πολλαπλά επίπεδα προστασίας για την επιχείρησή σας.